שלום רב,
במסגרת ההתפתחות המואצת של השוק הדיגיטלי, עולה הצורך בהסדרת תחום המס בישראל על מכירת נכסים דיגיטליים. הממשלה, המודעת לחשיבות הנושא, פרסמה לאחרונה טיוטת תקנות חדשות, שמטרתן להגדיר בצורה ברורה את ניכוי המס במקור עבור תשלומים המתקבלים ממכירת נכסים דיגיטליים (להלן: "תקנות ניכוי מס במקור"). תקנות אלו ממשיכות את המגמה של הסדרת הפעילות בנכסים דיגיטליים, במסגרתה פורסמו תזכיר החוק לתיקון פקודת מס הכנסה בנוגע לנכסים דיגיטליים (להלן: "תזכיר החוק") וטיוטת תקנות לפטור מדיווח שנתי בשל מכירת נכס דיגיטלי (להלן: "תקנות הפטור מדיווח").
מטרת תקנות ניכוי מס במקור היא להגדיר בצורה ברורה את ניכוי המס במקור עבור תשלומים המתקבלים ממכירת נכסים דיגיטליים, תוך דגש על שימוש בגופים מפוקחים. התקנות מגדירות את הגופים המפוקחים שיקבלו רישיון מהמפקחים השונים, כגון רשות שוק ההון, רשות ניירות ערך ובנק ישראל. גופים אלו יהיו אחראיים לניכוי המס במקור ולדיווחו לשלטונות המס.
תקנות ניכוי מס במקור מציעות כי יחול ניכוי מס במקור בשיעור של 25% מרווח ההון הריאלי במכירת נכסים דיגיטליים ליחידים, ובשיעור מס החברות (23% נכון להיום) למכירת נכסים דיגיטליים לחברות.
עוד נקבעו בתקנות ניכוי מס במקור, כללים לקיזוז הפסדים מול רווחים, בהתאם להוראות פקודת מס הכנסה, ובלבד שהנכס הדיגיטלי היה בניהולו של המנכה והרווח נוצר בניהולו של הגוף המנכה באותה שנה שבה נוצר ההפסד.
נציין כי בהתאם לנוסח המוצע של תקנות ניכוי מס במקור יחול ניכוי מס במקור כי במכירה של נכס דיגיטלי לפיאט או בהעברת הנכס הדיגיטלי לרשות הבעלים. המשמעות של כך היא כי לכאורה, גם בהעברת נכס דיגיטלי מארנק לארנק או מפלטפורמה לארנק, שכולם באותה בעלות, יחול ניכוי מס במקור.
על מנת להסדיר נקודה זו, רשות המיסים במסגרת פרסומה של שאלות ותשובות בנושא נכסים דיגיטליים הבהירה כי לא יחול אירוע מס ב"העברת מטבעות דיגיטליים בין ארנקים דיגיטליים ו/או חשבונות בזירות מסחר בבעלות אותו אדם (כלומר, אין אירוע מס רק במצב בו לא מתבצעת העברת בעלות) וזאת מכיוון שבמצב זה, הנכס הדיגיטלי לא יצא מרשותו של אותו אדם".
לעיון בטיוטת התקנות - לחצו כאן
קודם לפרסום תקנות ניכוי מס במקור פורסם להערות הציבור תזכיר חוק לתיקון פקודת מס הכנסה בנוגע לנכסים דיגיטליים.
תזכיר החוק מציע להוסיף בפקודת מס הכנסה הגדרה לנכס דיגיטלי, כ”נכס המהווה ייצוג דיגיטלי של ערך או זכות, הניתן להעברה ולאחסון באופן דיגיטלי, והעושה שימוש בטכנולוגית רישום מבוזר”. ואשר אינו מהווה הילך חוקי בישראל, וכן אינו עונה להגדרת מטבע חוץ או נייר ערך.
עוד הוצע בתזכיר החוק להגדיר מטבע חוץ כמטבע אשר הונפק על ידי גוף מדינתי, כאשר גוף זה הוא בעל הסמכות המוניטרית על-פי חוק באותה מדינה.
למעשה, המשמעות היא שכל מטבע דיגיטלי שלא עומד בקריטריון זה יוגדר כנכס דיגיטלי, ללא התחשבות בביזוריות או במאפיינים אחרים כלשהם. הגדרה זו כוללת גם מטבעות יציבים (Stablecoins) כגון USDC ו-USDT, שאף שהינם צמודים לערך מטבע פיאט, לא יוכרו כמטבע חוץ.
החוק מציע לקבוע כללים להגדלת הוודאות באמצעות קביעת כללי מקום הפקת רווח ההון ממכירת נכסים דיגיטליים:
• תושב ישראל בעת רכישת הנכס יחויב במס בעת מימושו - גם אם אינו תושב ישראל במועד המימוש. • אדם אשר מחזיק בנכס דיגיטלי המייצג זכות רכישה בישראל, יחויב במס בעת המימוש.
• עולה חדש יחויב במס בעת מימוש נכסים דיגיטליים שנרכשו לאחר עלייתו – כלומר, נכסים דיגיטליים שנרכשו בהיותו תושב חוץ לעולם לא יתמסו בישראל.
בסמוך לפרסום תזכיר החוק פורסמה תקנות הפטור מדיווח. תקנות הפטור מדיווח מבקשות לקבוע פטור מחובת הגשת דוח שנתי לפי סעיף 131 לפקודת מס הכנסה, עבור נישומים שמכרו נכסים דיגיטליים בפלטפורמה מפוקחת ושסכום ההכנסה ממכירותיהם לא עולה על הסכום הקבוע בתקנות (2,810,000 ₪ נכון לשנת 2024).
• הפטור יחול על נישומים שמחזור העסקאות שלהם נמוך מסכום זה, והם לא יידרשו להגיש דוח שנתי רק בשל הכנסות אלו.
• הקלות לתושבים זרים - התקנות כוללות פטור מחובת ניכוי מס עבור מוכרים שהם תושבי חוץ ואינם חייבים במס בישראל, בתנאי שהוגשה הצהרה מתאימה תוך מועדים קבועים.
התקנות ייכנסו לתוקף ב-1 ביולי 2025, כדי לאפשר לגופים המפוקחים ולנישומים זמן היערכות מתאים.
טיוטת התקנות המוצעות והצעת החוק מהווים צעד משמעותי לקראת הבטחת שקיפות וודאות בתחום המיסוי של נכסים דיגיטליים, במטרה לשפר את היעילות ולצמצם את הנטל הביורוקרטי על בעלי הנכסים הדיגיטליים. אולם הניסיון ליצור וודאות והחשש של המחוקק מהתפתחויות בתחום, יצרו הגדרות נרחבות ונוקשות שעשויות לגרום לחוסר אטרקטיביות של ישראל למשקיעים בתחום.
לעיון בטיוטת התקנות - לחצו כאן
בברכה,
מחלקת מיסוי ישראלי
KPMG ישראל
פרסום זה נועד למסירת מידע בלבד ואין לראות בתכנו מתן ייעוץ או מתן חוות דעת.
המידע המוצג כאן הינו בעל אופי כללי ואינו מיועד לענות על הצרכים הייחודיים של כל יחיד או ישות. אף על פי שאנו משתדלים לספק מידע מדויק וזמין, אין באפשרותנו להבטיח את עדכניות המידע ביום בו הוא מתקבל וכן כי המידע ימשיך להיות מדויק גם בעתיד. אין לפעול לפי המידע המוצג ללא ייעוץ מקצועי מתאים לאחר בדיקה מקיפה ויסודית של המצב הספציפי.