לקוחות וידידים נכבדים,
בימים האחרונים פורסמה על ידי KPMG העולמית סקירה עדכנית המתייחסת לדוחות הכספיים לשנת 2024 של 55 חברות ביטוח בעולם, אשר יישמו את תקן דיווח כספי בינלאומי מספר 17 (IFRS) בדבר חוזי ביטוח.
הסקירה כוללת, בין היתר, התייחסות למדיניות חשבונאית, מודלי מדידה, שיעורי היוון, פריסת מרווח שירות חוזי (CSM) ואמידת תיאום בגין סיכון לא פיננסי (RA). בנוסף, הסקירה מתייחסת למדדי ביצוע (KPI's) נפוצים בהם נעשה שימוש.
להלן מספר דגשים מתוך הסקירה האמורה:
1. מדיניות חשבונאית
ממצא בולט הוא ש-8 מבטחים בסקר דיווחו על שינויים במדיניות חשבונאית, שיקול דעת או אומדנים ביחס לדוחות הכספיים הקודמים שלהם:
• מבטח מסוים שינה את המדיניות החשבונאית, כך שהאפקט הפיננסי כתוצאה מחלוף הזמן, המתייחס לשינויים בתיאום הסיכון (RA), יוצג במסגרת הוצאות המימון מביטוח.
• שני מבטחים תיקנו טעויות מתקופות דיווח קודמות, בין היתר ביחס למודלים וחישובים, כמו גם הטיפול בהוצאות שונות, כדוגמת הוצאות רכישה, שיווק והנהלה.
• מספר מבטחים ערכו שינויים באומדנים שלהם, בין היתר בנוגע למתודולוגיית RA ומרווח הביטחון בו נעשה שימוש לקביעת מרווח הסמך, כמו גם אופן ההקצאה של תזרימי מזומנים לקיום חוזה בין קבוצות של חוזי ביטוח.
• 29 מבין המבטחים סיפקו גילוי נפרד ביחס להשפעות של שינויים שונים שנערכו, והשפעתם על הדוחות הכספיים.
2. מדדי ביצוע (KPI's)
בקרב חלק מחברות הביטוח נעשה שימוש כמדד Non-GAAP ברווח תפעולי מותאם (Adjusted Operating Profit) הכולל, לעיתים, תקנון של ההכנסות מהשקעות והוצאות המימון מביטוח. תקנונים נפוצים אחרים כוללים גם הוצאות משינויים מבניים, רכישות או הפסקת פעילות, והפחתת נכסים בלתי מוחשיים. חלק קטן מהחברות במדגם גם נטרל את ההפסדים מחוזים מכבידים.
מדדי ביצוע נפוצים אחרים במגזר החיים והבריאות כוללים את מדד New Business Value אשר בעיקרו מבוסס על ה-CSM שנוצר בתקופה, אם כי חלק מהמבטחים כללו במסגרת הגילוי האמור גם את ה-RA שנוצר בתקופה כ-Deferred Profit כולל.
בתחום המדדים המבוססים על הון, 14 מתוך המבטחים עשו שימוש במדד של 'הון כולל' (Comprehensive Equity), או 'Adjusted Book Value', המבטא את ההון בניכוי זכויות שאינן מקנות שליטה, ובתוספת ה-CSM נטו ממס.
בהתאמה, גם הדיווח על רמת המינוף הפיננסי מתבסס אצל 15 מהמבטחים על היחס שבין החוב הפיננסי לבין ההון הכולל.
מרבית חברות הביטוח שיש להן תיקי אלמנטר המשיכו לדווח על COMBINED LOSS RATIO, אך קיימת שונות בין הדיווחים כאשר חלק מהחברות דיווחו על היחס תוך כדי שימוש בנתוני ההכנסות על פי תקן 17 IFRS וחלקן המשיך בהצגה לפי השיטה הקודמת (כלומר לפי פרמיה שהורווחה או פרמיה ברוטו GWP). ההבדלים בין הגישות נובעים הן משיוך שונה של הוצאות בין התקנים והן מהבדלים במרכיב ההיוון.
אנו מזמינים אתכם לקרוא את הפרסום המלא : לפרסום המלא>>
נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה בנושא.
בכבוד רב,
KPMG ישראל