טיוטת עדכון חמישי למפת הדרכים לאימוץ תקן חשבונאות בינלאומי מספר 17 (IFRS) - חוזי ביטוח

לקוחות וידידים נכבדים,
ביום 29 בדצמבר 2024 פרסמה רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון (להלן: "הרשות") טיוטת עדכון חמישי למפת הדרכים לאימוץ תקן חשבונאות בינלאומי מספר 17 (IFRS) - חוזי ביטוח (להלן: "טיוטת העדכון").
טיוטת העדכון כוללת הקלות אופציונליות מסוימות ביישום התקן לצד עדכון בדבר המידע שיש לדווח במסגרת סקר השפעה כמותית QIS 3 (להלן: "QIS 3") אותו נדרשות חברות הביטוח להגיש לרשות עד ליום 31 בדצמבר 2024. 
בהתייחס להקלות, נראה שבפועל, לאור הקריטריונים הנדרשים לשם יישום שתיים מתוך שלוש ההקלות, שתי הקלות אלו לא תהינה רלוונטיות לחברות הביטוח הגדולות. 
להלן עיקרי העדכונים המופיעים בטיוטת העדכון:

• הקלות מסוימות ביישום התקן
בהתאם לטיוטת העדכון, בשנת היישום הראשונה של התקן, חברה תהיה רשאית ליישם הקלות מסוימות כמפורט להלן:
1. חברה שאינה תאגיד מדווח לפי חוק ניירות ערך, תשכ"ח – 1968 וסך הנכסים בדוח הכספי הנפרד של החברה ליום 31 בדצמבר 2024 אינו עולה על 50 מיליארד ש"ח, תהיה רשאית:
א. להתחיל ליישם את התקנים החל מהדוח התקופתי ליום 30 ביוני 2025, ללא שינוי מועד המעבר, תוך הכללת נתוני פרופורמה אודות תקופות הדיווח הקודמות;
ב. החברה תהיה רשאית להגיש את הדוח התקופתי והדיווחים הנלווים ליום 30 ביוני 2025 עד 3 חודשים מתום הרבעון.
2. חברה שסך הנכסים בדוח הכספי הנפרד שלה ליום 31 בדצמבר 2024 אינו עולה על 50 מיליארד ש"ח, תהיה רשאית שלא לכלול בדוח התקופתי ליום 30 ביוני 2025 את ביאור 18 – "נכסים והתחייבויות בגין חוזי ביטוח וחוזי ביטוח משנה", כנדרש בטיוטת חוזר שעניינה "עדכון החוזר המאוחד לעניין דין וחשבון לציבור - דוח כספי ביניים לדוגמא תחת IFRS 17 של חברת ביטוח" שפורסם על ידי הרשות לפני כשבוע;
3. חברה רשאית להגיש דיווחים נלווים לממונה בהתאם למבנה המעודכן של טפסי הדיווח – בהתייחס לטפסי הדיווח לפי תיקים חשבונאיים בלבד (טפסי 2, 3, 14, 15), בגין הרבעון הראשון של שנת 2025, עד ליום 31 באוגוסט 2025, למעט מידע שנכלל בדוח התקופתי לציבור וטפסי דיווח הכוללים נתונים שאינם מבוססים על התקן (טופס 106, טופס 16, טופס 18).
בהתאם לטיוטת העדכון, חברה המעוניינת ליישם אחת או יותר מההקלות האמורות, תגיש בקשה מנומקת לרשות בצירוף תוכנית עבודה ליישום התקן במועד, בהתחשב בניצול ההקלות המבוקשות, עד ליום 31 בינואר 2025.

• עדכונים לגבי המידע הנדרש במסגרת QIS 3:
o במסגרת דוח ההתאמה בין היתרות שדווחו במסגרת QIS 2 לבין אלו המעודכנות המדווחות במסגרת QIS 3 התווספה דרישה להסביר את הגורמים המהותיים בגין כל התאמה שבוצעה עבור כל אחד מתיקי הביטוח. 

o במסגרת מאזן הפרופורמה הנדרש ליום 30 ביוני 2024 – התווספה דרישה שהגילוי לסכום מרווח השירות החוזי (CSM) וסכום התאמת הסיכון (RA) הנדרשים במסגרתו יינתנו בפירוט של ברוטו ונטו. 

o בהתאם לטיוטת העדכון, הדיווח על מועדי ההכרה החזויים ברווח או הפסד של מרווח השירות החוזי (CSM) ליום 1 בינואר 2024, נדרש עבור כלל התיקים במגזרי חיים ובריאות, ברוטו ומשנה, שאינם נמדדים במודל ה-PAA (בהתאם לטיוטת מפת הדרכים שקדמה לטיוטת העדכון – דיווח על מועדי ההכרה החזויים של ה-CSM ברווח או הפסד נדרש רק אם חל שינוי לעומת QIS 2).

o במסגרת טיוטת העדכון התווספה דרישה לדיווח על התנועה במרווח השירות החוזי (CSM) ועל ההפסד/רכיב השבת ההפסד שהוכר בתקופה של שישה חודשים שהסתיימה ביום 30 ביוני 2024 עבור כלל התיקים במגזרי חיים ובריאות, ברוטו ומשנה, שאינם נמדדים במודל ה-PAA. עם זאת, את דרישת גילוי נוספת זו ניתן להגיש עד ליום 31 בינואר 2025. 

o טיוטת העדכון מבהירה שבמסגרת המסמך שיש לצרף לדיווח על המצב הכספי ותוצאות החברה:
◦ בניתוח שמנתח ומסביר את כל השינויים המהותיים, לרבות במתודולוגיה ובהנחות, שחלו בין הרבעון הראשון לרבעון השני של שנת 2024 - יש להתייחס באופן פרטני לנקודות לגביהן החברה כללה גילוי נאות במסגרת דיווח QIS 2.
◦ יש לפרט את כלל הנושאים הפתוחים במדיניות החשבונאית של החברה נכון למועד הדיווח, תוך ציון סעיפי הדוח הכספי המושפעים מכל נושא ומידת מהותיות ההשפעה. 

o טיוטת העדכון דוחה ליום 31 בינואר 2025 את מועד ההגשה הנדרש לניתוח פערים (reconciliation) בין תזרים המזומנים (BE) שמשמש לצרכי משטר הון כלכלי מבוסס סולבנסי 2 לבין הנתון המקביל לצרכים חשבונאיים לפי IFRS 17 נכון ליום 1 בינואר 2024 לכל אחד מתיקי הביטוח הכלולים במבדק הכמותי ומבהירה שניתוח הפערים נדרש ברמת הברוטו. במסגרת טיוטת העדכון צורף גם טופס דיווח ייעודי שבאמצעותו יש להגיש את ניתוח הפערים האמור.   

o טיוטת העדכון מבהירה כי את מסמכי ה-QIS שמעבר לטופסי הדיווח שצורפו, ניתן להגיש גם בקבצים בפורמט PDF. עם זאת, המסמכים נדרשים להישלח בפורמט המאפשר חיפוש טקסטואלי והם נדרשים להיערך בשפה העברית.

טיוטת העדכון כוללת גם עדכונים מסוימים לגבי הגילוי שנדרש לגבי הדוח על המצב הכספי פרופורמה ליום 1 בינואר 2024 במסגרת הדוח הכספי השנתי של שנת 2024. 

הרשות מציינת במסגרת טיוטת העדכון כי בכוונתה לבחון בהמשך את הפיכת תדירות הדיווח של חלק מביאור 18 בדוחות הכספיים לדוגמה שכותרתו "נכסים והתחייבויות בגין חוזי ביטוח וחוזי ביטוח משנה" לתדירות דיווח רבעונית וכן את התאמת מבנה הגילוי בדוחות לתקן דיווח כספי בינלאומי מספר 18 (IFRS) בדבר הצגה וגילוי בדוחות הכספיים. 

עוד מציינת הרשות כי הערות לטיוטת העדכון ניתן להעביר לרשות עד ליום 9 בינואר 2025. 

 

אנו מזמינים אתכם לקרוא את הפרסום המלא : טיוטת העדכון >>

 

נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה בנושא.

בכבוד רב,
KPMG ישראל

מדיניות פרטיות הצהרת נגישות תנאי האתר

©2025 כל הזכויות שמורות ל -KPMG סומך חייקין, שותפות רשומה בישראל ופירמה חברה בארגון הגלובלי של KPMG המורכב מפירמות עצמאיות המסונפות ל-KPMG International Limited, חברה אנגלית פרטית מוגבלת באחריות
פיתוח אתר: TWB.co.il