לקוחות וידידים נכבדים,
ביום 22 בדצמבר 2024 פרסמה רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון (להלן: "הרשות") עדכונים הנוגעים ליישום תקן דיווח כספי בינלאומי 17. להלן עיקרי הדברים:
א) טיוטה שניה של דוחות כספיים ביניים לדוגמה של חברות ביטוח לפי IFRS 17
הטיוטה השניה כוללת הנחיות גילוי ייחודיות הנדרשות במסגרת דוחות הביניים בשנת היישום לראשונה של IFRS 17 וכן עדכונים במבנה הגילוי לעומת הטיוטה הראשונה של דוחות הביניים לדוגמה שפורסמה על ידי הרשות בעבר.
במסגרת המכתב הנלווה לפרסום הטיוטה השנייה מציינת הרשות, בין היתר, כי היא בוחנת את הצורך בהכללת חלק מביאור "נכסים והתחייבויות בגין חוזי ביטוח וחוזי ביטוח משנה" בדוחות הרבעוניים גם בשנים הבאות ושהחלטה בנושא תפורסם במועד מאוחר יותר.
עוד מציינת הרשות כי הערות לטיוטה השניה ניתן להעביר לרשות עד ליום 16 בינואר 2025.
ב) חוזר ביטוח 2024-1-11 שעניינו "סוגיות מקצועיות ביישום תקן דיווח כספי בינלאומי מספר 17 (IFRS) בישראל"
בד בבד עם פרסום הטיוטה השניה פרסמה הרשות גם את חוזר ביטוח 2024-1-11 שעניינו "סוגיות מקצועיות ביישום תקן דיווח כספי בינלאומי מספר 17 (IFRS) בישראל" (להלן: "חוזר הסוגיות המקצועיות").
חוזר הסוגיות המקצועיות מעדכן את הוראות החוזר המאוחד לעניין מדידה תוך הוספת נספח הכולל את הנוסח האחרון של טיוטת חוזר סוגיות מקצועיות שפורסם על ידי הרשות ב-12 באוגוסט 2024 (הטיוטה העשירית) והוספת סעיף המציין שעמדת הרשות בסוגיות מקצועיות הנוגעות ליישום IFRS 17 מפורטת בנספח האמור.
באופן זה, חוזר הסוגיות המקצועיות מעגן את הטיוטה העשירית האמורה של חוזר הסוגיות כנוסח הסופי והמחייב של עמדת הפיקוח בסוגיות האמורות.
לנוחיותכם מובאת להלן סקירה תמציתית של עיקרי השינויים שבמסגרת הטיוטה השניה של הדוחות הכספיים ביניים לדוגמה של חברות ביטוח לפי IFRS 17:
• הטיוטה השניה כוללת הוראות מעבר שמתייחסות לדוחות הכספיים הרבעוניים בשנת היישום לראשונה של IFRS 17 כדלהלן:
← במסגרת הדוחות הכספיים לרבעון השני ולרבעון השלישי תידרש גם הכללת סעיפים מסוימים מתוך ביאור 18 – "נכסים והתחייבויות בגין חוזי ביטוח וחוזי ביטוח משנה" שמופיע במסגרת הדוחות הכספיים השנתיים לדוגמה של חברות ביטוח לפי IFRS 17 (שטיוטה שלישית שלהם פורסמה בתאריך 14 בדצמבר 2022):
◦ הרכב היתרות עבור חוזי ביטוח וחוזי ביטוח משנה;
◦ התנועה בחוזי ביטוח וחוזי ביטוח משנה;
◦ השפעות של חוזים שהוכרו לראשונה בתקופה (לחוזים שאינם נמדדים בהתאם למודל ה-PAA);
◦ פרטים בדבר מועדי ההכרה ברווח או הפסד של מרווח השירות החוזי (לחוזים שאינם נמדדים בהתאם למודל ה-PAA).
בביאור זה יוצגו נתונים מצטברים עבור תקופת הדיווח, ובמקביל יוצגו נתונים עבור שנת הדיווח הקודמת.
← במסגרת ביאור 4 לדוחות הכספיים הרבעוניים שעניינו "מידע נוסף אודות פעילויות החברה לפי קבוצות תיקים עיקריות" חברת ביטוח תהיה רשאית שלא לכלול את הסעיפים הבאים:
◦ הוצאות מביטוח משנה;
◦ הכנסות מביטוח משנה;
◦ הכנסות (הוצאות) מימון, נטו הנובעות מחוזי ביטוח משנה (בין אם נזקפו לרווח או הפסד ובין אם נזקפו לרווח כולל אחר);
◦ נכסים נטו בגין חוזי ביטוח משנה.
← יידרש צירוף של גילוי אודות גישות המדידה שנבחרו למועד המעבר (להלן: "גישות המעבר") וההשפעה שלהן על הדוחות הכספיים למועד המעבר, תוך התייחסות, לכל הפחות, לנושאים הבאים:
◦ פירוט של גישות המעבר שנבחרו על ידי החברה, בחלוקה לתיקים ולשנות חיתום, לרבות מכלול השיקולים שנלקחו בחשבון בעת בחירת גישות אלו;
◦ ככל שיושמה גישת השווי ההוגן: אופן ביצוע ההערכה, הנחות ואומדנים משמעותיים שנלקחו בחשבון לצורך החישובים.
◦ גילוי כמותי לסעיפי הדוח על המצב הכספי שיספק הסבר על המעבר מיישום התקינה הנוכחית ליישום תקני IFRS 17 ו-IFRS 9 עבור כל פריט בדוח על המצב הכספי במועד המעבר, בהתאם לטבלה ולהנחיות המפורטות בקובץ האקסל של הדוחות לדוגמה בגיליון "הנחיות גילוי לראשונה".
← יידרש גילוי שיתייחס לנושאים בהם בחירת המדיניות החשבונאית ביישום IFRS 17 ו-IFRS 9 הייתה מבוססת על הפעלת שיקול דעת נרחב, בהתאם להנחיות המפורטות בקובץ האקסל של הדוחות לדוגמה בגיליון "הנחיות גילוי לראשונה".
• הטיוטה השניה כוללת עוד מספר שינויים לעומת הטיוטה הראשונה של הדוחות הכספיים ביניים לדוגמה שפורסמה בעבר. שינויים אלה כוללים, בין היתר, הוספת נספח דוחות כספיים נפרדים (סולו), עדכוני נוסח והבהרות שונות, וכן הוספת עמודת "אחר" בטבלת "רווח (הפסד) מהשקעות ומימון, נטו לפי מגזר פעילות" שבמסגרת ביאור רווחים מהשקעות וממימון (ביאור 9) שבטיוטת הדוחות לדוגמה.
כלל השינויים שנכללו בטיוטה השניה מפורטים במסגרת גיליון "שינויים מטיוטה 1" שבקובץ האקסל של הדוחות לדוגמה.
אנו מזמינים אתכם לקרוא את הפרסומים המלאים על מנת לגלות עוד
נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה בנושא.
בכבוד רב,
KPMG ישראל