תזכיר חוק תובענות ייצוגיות (תיקון מס' 16), התשפ"ד-2024

יבגניה קרמר יולי 2024

התיקון לחוק תובענות ייצוגיות, בין היתר, מרחיב את האפשרות להגיש תובענה ייצוגית בגין פגיעה בפרטיות.

התיקון לחוק תובענות ייצוגיות, בין היתר, מרחיב את האפשרות להגיש תובענה ייצוגית בגין פגיעה בפרטיות.

ביום 21 באפריל 2024 פורסם תזכיר חוק תובענות ייצוגיות (תיקון מס' 16), התשפ"ד-2024. תזכיר החוק נועד לעגן בחקיקה את המלצות הצוות הבין-משרדי שהוקם על מנת להתמודד עם הבעיות העיקריות הטמונות בכלי התובענה הייצוגית, כגון בעיית תביעות הסרק, ולקדם תובענות ייצוגיות ראויות ומבוססות. 

בהקשר של הגנת הפרטיות, מוצע בתיקון להוסיף לתוספת השנייה לחוק פרט המאפשר הגשת תובענות ייצוגיות בעילה של פגיעה בפרטיות לפי חלק מהפסקאות של סעיף 2 לחוק הגנת הפרטיות, תשמ"א-1981, לעניין פגישה בפרטיות, וכן בעילה של הפרת סעיף 8(ב) לחוק הגנת הפרטיות, האוסר על שימוש במידע שבמאגר מידע החייב ברישום, אלא למטרה שלשמה הוקם המאגר, וכן בעילה של הפרת החובה הקבועה בסעיף 11 לחוק הגנת הפרטיות בדבר ההודעה שיש למסור לאדם בעת פנייה אליו לקבלת מידע. כמו כן, מוצע לאפשר הגשת תובענה ייצוגית בעילה של ניהול או החזקת מאגר מידע החייב ברישום חרף החלטת הרשם על סירוב לרשום מאגר מידע או על השהיית רישום המאגר או על התליית תוקפו או ביטולו של רישום מאגר מידע. לבסוף, מוצע לאפשר הגשת תובענה ייצוגית בעילה של הפרת הוראה מהוראות תקנות הגנת הפרטיות (אבטחת מידע), התשע"ז-2017, שגרמה לאירוע אבטחה חמור, ביחס לחלק מהותי מהמאגר או ביחס למידע על אודות למעלה מ-1,000 נושאי מידע, לפי הנמוך מבניהם. 
כיום, תביעה בעילה לפי חוק הגנת הפרטיות אינה מהווה עילה נפרדת בתוספת השנייה לחוק, ועל כן ניתן להגיש תובענה ייצוגית בגין פגיעה בפרטיות רק כאשר היא נעשית במסגרת אחת ממערכות היחסים שבתוספת השנייה, לדוגמה: עוסק וצרכן. עם זאת, לא כל תובענה בגין פגיעה בפרטיות נכנסת לאחת ממערכות היחסים האלו וכיום במקרים אלו, לא ניתן להגיש את התביעה כתובענה ייצוגית.
בנוסף, מוצע כי בתובענות ייצוגיות בעילה של הפרת הוראות תקנות הגנת הפרטיות (אבטחת מידע) שיוגשו כנגד גוף ציבורי, כהגדרתו בסעיף 23 לחוק הגנת הפרטיות, תוענק לגוף הציבורי הגנה במקרים שבהם יוכח כי תוקנה ההפרה עד למועד של 120 ימים מהמועד שהומצאה הבקשה לאישור, או ממועד מאוחר יותר שיקבע בית המשפט. 

תחולה: ארגונים המחזיקים במאגרי מידע וכל גורם שפגע בפרטיות או שנפגעה פרטיותו. 
תחילה: לאחר פרסום נוסח התיקון הסופי ברשומות. 

לעיון בתזכיר החוק - לחצו כאן

נכתב על ידי: עו"ד נועם לב, סניור מנג'ר, מחלקת רגולציה, KPMG ישראל

מחלקת רגולציה וניהול סיכונים מתמחה במתן שירותים רגולטוריים, לרבות שרותי ניטור ועדכונים רגולטורים בארץ ובעולם. 
לכל שאלה ולפרטים נוספים, ניתן לפנות ליבגניה קרמר

מדיניות פרטיות הצהרת נגישות תנאי האתר

©2025 כל הזכויות שמורות ל -KPMG סומך חייקין, שותפות רשומה בישראל ופירמה חברה בארגון הגלובלי של KPMG המורכב מפירמות עצמאיות המסונפות ל-KPMG International Limited, חברה אנגלית פרטית מוגבלת באחריות
פיתוח אתר: TWB.co.il